SH House | Paulo Martins Arq & Design

The SH House, in Sever do Vouga, Portugal,  with the clear colours and a minimalist language is the perfect place for a weekend break.

It was designed by Paulo Martins Arq & Design.


Description by Paulo Martins Arq & Design:

Established in only 35m2, this house with an useful floor area of 45 m2 is the perfect place for a weekend break.

With the original outline, the only change was in the existing stairwells, through the usage of weathering steel e dimensioning its usage according to the visual weight in order to hierarchize the absence of mass. This way, it was possible to balance the whole building.

The house is divided in two floors, where the social room, placed in the ground floor, enjoys the direct relation with the outdoor areas, while the suite, located in the first floor, can be reached by indoor stairs used for storage and but also to separate the rooms.

The original outline was as important as the contemporary style added to the building. Clear colours and a minimalist language were used in order to maximize the bounds and give an idea of wider and open area.


Design Office: Paulo Martins Arq & Design

Location: Sever do Vouga, Portugal

Photographs: Its. Ivo Tavares Studio


Advertisements

Grândola House | ColectivArquitectura

Description by ColectivArquitectura:

The choice of location for deployment of the buildings aimed to make the most of the view of the terrain. At the same time it takes a small promontory to the location of a yard, located to the west of the dwelling, for the parking and maneuvering of vehicles.

The outside form resulted from the intention of creating situations of full/empty, adopting a composition of parallelepiped volumes, which create misalignment through its two courtyards, prolonging the experience of the house to the outside.

The location of the openings in the composition of the elevationsprovides visual crossings, the difference in height between the volumes of the rooms, kitchen and the living room, reinforced by a vertical marking the fireplace chimney, resulting in a dynamic composition.

The openings, searching outside framings, act as plans of light of careful proportions that simultaneously capture and filter the surroundings.

The house, with entrance to the West, develops along the north/south axis and the master bedroom, with private toilet, is located on the North top, followed by the living room with a higher ceiling height, the kitchen, with two support areas intended for storage and laundry room, and finally a volume with two rooms with private sanitary facilities.

Across the East housing front, with a direct and privileged relationship with the outside, are located a patio with access through the kitchen and living room, and the pool, surrounded by a paved area with different areas, both in terms of function and material and its permeability.


Design Office: ColectivArquitectura

Interior Design: José Luís Barbosa

Location: Grândola, Portugal

Area: 2225 ft2

Photographs: Fernando Guerra | FG+SG