Shelter Island House | Nexus Design

 


Description by Nexus Design:

A California Case Study inspired house and guest house with a 20m lap pool on four acres in the Hamptons, New York.
Surrounded by lush greenness and close to the beach, it needed to reflect the wholehearted welcome and love of friends and family that define this client’s approach to their leisure time.
Lives lived at a very fast pace, intense pressure and endless travel professionally need the counterpoint of fun and freedom whenever there’s a chance and this house is one of those precious opportunities.
The brief was simple. No green and a (relatively) tight budget. Most items were to be from online sources such as Hive Modern to contain costs and simplify the purchase and delivery process. We had to make our recommendations without being able to see the actual items which is counter to our usual process where we have intimate knowledge of each piece. There was scope for some vintage online purchases which we used to balance the mass produced items and the client also found a great Roy Lichtenstein ‘wallpaper’ artwork that became the focal point for the living room.
It needed to be fully furnished and the kitchen was to be replaced. The house has simple planning and an open, airy feeling and extensive decks that provide many opportunities for outdoor living. The main kitchen/meals/living room was designed to be lit without ceiling lights so the kitchen has lamps and the living room seating group is defined by four Starck designed Flos floor lamps.
Blue was key to the colour palette and we brought in timber pieces to add warmth and depth. This ‘beach house’ also is used as a city escape when there’s snow, so we made sure the entry allowed space to take off snow covered shoes and to hang up jackets. Not our usual brief for a beach house, but one we were delighted to meet.


Design Office: Nexus Design

Location: Shelter Island, Usa

Photographs: Jonny Valliant


Advertisements

Loft in a Marmalade Factory | Loft Kolasinski

 


Description by Loft Kolasinski:

Our project was done in a former warehouse of a marmalade factory, which operated before World War II in Szczecin (Poland). The project involved reconstruction of one of the open spaces for an apartment divided into 4 rooms (living room with a kitchenette, bedroom, office, bathroom). In the most part of the loft we preserved historic, wooden floors that have been restored. All the kitchen furniture were designed and built by Loft Kolasiński. Countertops were made of white marble and kitchen furniture of plywood. The rest of the furnishing is vintage furniture and lamps from the 50s and 60s from Denmark, the Czech Republic, Poland and the Netherlands. The furniture have been renovated by Loft Kolasiński. For decoration we used a polish rug from the 30s.


Design Office: Loft Kolasinski

Location: Szczecin, Poland

Area: 80,0 sq. m.

Furniture production : Zbigniew Dzitkowski

Photographs: Karolina Bąk


Voltaire | SABO project

 

Description by SABO project:

The apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition. The rough ceiling runs continuously throughout the apartment while a looping circulation establishes a subtle gradation between the main space and the more private areas. The island cladding consists of 40 aluminum sheets that are custom punched, folded, anodized and mounted on a metal structure. The manipulation of perforated shutters provides the potential for many light and privacy scenarios.


Design Office: SABO Project

Location: Paris, France

Area: 81.0 sq. m.

Photographs: Alexandre Delaunay


 

Camping@Home | Ganna Design

The renovated Camping@Home is located in Mucha, Taipei, Taiwan.

It was designed by Ganna design.

Description by Ganna Design (Eunice Wang):

The greenery outside the window and the antique collection owned by the house owner generate the concept of the overall design. Based on the lighting condition and in accordance with the family’s lifestyle, the layout of the house is redesigned. Bedrooms and bathrooms are put in the back of the house. The larger front area is reserved for the common areas. The partition with a sliding wall separates the common area and the bedrooms. Besides, it is multifunctional: one side faces the bedroom can be used as a wardrobe and the other side faces the living room is a bookcase. Not only does the partition cabinet retains plenty of natural light for inner house, but also creates a coherent moving line between common areas and private areas.

A large dining table anchors the center of this house. Beside the kitchen, a kitchen island is used as a bar, a place to taste tea or a table for reading. In one conversation, the houses owners mention that they like go camping in their leisure time. Therefore, we set up an iron shelf on top of the dining table, so the house owner can hang their oil lamps collection or put some houseplants on it. The iron pieces help to extend the visual feeling, making a fun of tenting. The hostess likes Japanese tea ceremony and flowers, so we choose wooden flooring and veneer to make her home more close to natural.

Bedroom design continues the simple elegance of the public space, with white color motif, and is assisted with classic wooden cabinet space to strengthen its style. The two sets of the bathroom are planned in the middle to make the traffic line more smoothly. On the left side of the restaurant is a washitsu (Japanese style room), which can be used as a guest room. We think comfort is an attitude towards life. Surrounded by green and tranquility, the family enjoys the great comfort every day. Even in this bustling city, they can feel like camping at home.


Design Office:Ganna design
Main designers:Shin-Jie Lin林仕杰. Ting-Liang Chen陳婷亮

Location:Mucha, Taipei, Taiwan

Area: 105.8 sq. m.

Project Year:2015 – 2016

Photographs: Siew Shien Sam /MWphotoinc


 

Apartment GEM | Agence Hivoa

 

 


Design Office: Agence Hivoa

Location: Biarritz, France

Area: 82.0 sq.m.

Project Year: 2017

Photographs: Miguel Ramos


 

Garú Apartment | Estúdio BRA

The Garú Apartment is located in Guarujá, Brazil.

It was designed by Estúdio BRA.


Description by Estúdio BRA:

The new address of a retired couple on the coast of São Paulo.

The architectural intervention in the existing space was based on the decompartmentalization of the environments that were once fragmented did not represents the lifestyle of the residents.
After renovation, kitchen, dining room, living room and balcony have become a single space, allowing different possibilities of use in day to day. The subtraction of part of the walls provided, besides the visual permeability, the best air circulation throughout the social area.
The apartment is now organized in four different boxes of uses, marked by four different colors and textures: wood, concrete, white and blue.
The wood at the multifunctional furniture designed by the architects, marks the interaction between living and dining room. The furniture is support for electronic appliances, drawers, bar and living sofa. Already at night that furniture works as a large lamp.
The concrete present in the walls and at the doors, evidences and organizes the program destined to the couple and their son.
The white color organizes the program for guests, there are always friends who come to spend the weekend at the beach and enjoy the company of the couple.

The blue color marks the volume of the kitchen and laundry area.


Design Office: Estúdio BRA

Location: Guarujá, Brazil

Area: 96.0 sq.m.

Project Year: 2017

Photographs: Maíra Acayaba


 

 

White House | RIGI Design

 


Design Office: RIGI Design

Location: Shanghai, China

Area: 240,0 m2

Photographs: Tian Fangfang


 

 

Two level floor Apartment | Studio Interjero Architektura + Architect Indre Sunklodiene

 


Design Studio: Studio Interjero Architektura + Architect Indre Sunklodiene

Location: Vilnius, Lithuania

Photographs: Leonas Garbacauskas


 

RS Apartment | Studio 1408

Description by Studio 1408:

This project represents an experiment of materiality: Antithetic Juxtaposition of metal and wood, with the debut of a new finish in the local design language – Bluesteel. Metal sheets are heated and tempered in special industrial ovens. Reaching the temperature of 200 degrees Celsius, steel starts to progressively change its color in shades of yellow and red, then around 300 degrees it catches purple, blue tones. This technique is used by watch makers for tempering watch parts, giving them this beautiful, intense blue tint.

Wood and metal, opposites by tactile and visual perception, can actually match as a state: both are used here as rough, unfinished materials. This antithetical visual assembling reveals a pleasant, industrial scenery which is well-balanced by the gray shades.

From a functional point of view, the planimetry has been modified to suit the clients day-to-day needs, eliminating unjustified parietal obstacles. Thus, the space has been reconfigured to a more “plan libre” type and through it, also the way in which the habitation activities interact with one another; by this we improved the quality of living in these spaces.

In the same conceptual language, we have created scenographies that prevail throughout the transitioning of the spaces. The frames / perspective views form sequential compositions via collages of materials and volumes. These sequences appear gradually throughout the day, by cycling from daytime – exposing the compositions to natural, organic daylight – all the way to nightime – presenting the true compositional scene of the soft artificial lighting.


Design Studio: Studio 1408

Location: Bucarest, Romania

Photographs: Cosmin Dragomir


 

The New Old | Jessica Liew

“…To the architect/owner, the aim was to build a relaxed, private home that was energy efficient, practical and imbued with character from the all-natural materials used – complementing their extensive collection of art and antiquities from their travels…”

Description by Jessica Liew:

Designed with honesty, natural, light, texture, simplicity, privacy in mind. A house that maximizes a relatively small 385m² site in inner city Melbourne, providing bright but private living spaces. There is simple, relaxed feel about this house, loaded with character from the natural materials used including concrete, recycled tumbled bricks and hardwood timber. These provide an honesty and rawness so rarely seen these days – an antithesis to the glitz, luxe and glamour often seen in popular magazine and tv programs. To the architect/owner, the aim was to build a relaxed, private home that was energy efficient, practical and imbued with character from the all-natural materials used – complementing their extensive collection of art and antiquities from their travels. The result is remarkable. A home that has outwitted even other architects who have mistaken it for a renovation, rather than a newly-built dwelling on what was previously the neighbors tennis court. Accommodation: double storey dwelling comprising formal living, library, cellar, study, casual living and dining, separate laundry, rumpus, 3 bedrooms, 3 bathrooms and 3 car accommodation. 6 star energy rated: double glazed windows and skylights, double hung ceilings, double insulated stud walls,reverse brick veneer walls, underground water tank, hydronic slab heating, recycled bricks, custom double height pile wool carpet, regenerative hardwood timbers throughout. ‘Switchable’ spaces including a study turning into a guest bedroom (murphy bed); rumpus or second study on level 1; and studio or 3rd bedroom upstairs. A courtyard sized to a car space for future additional parking requirement. Hidden storage and joinery throughout. Custom steel framed glass pivot doors replacing a conventional front door, the recessed floor mat is the only give away. Antique Chinese screen doors framing the fishpond corridor , mural by celebrated Melbourne street artists Ghostpatrol and Miso; retention of the original chain wire mesh tennis court fencing and tennis court roller; all rooms feature a garden, fishpond or courtyard aspect. Honesty: respect and transparency for all natural materials used – predominant palette comprising black concrete, white painted tumbled bricks and natural timber finish waiting to age with the house.


Design Studio: Jessica Liew

Location: Melbourne, Australia

Photographs: Jaime Diaz-Berio, Jessica Liew


 

Apartment in India | MORIQ Architects

 


Design Studio: MORIQ Architects

Location: Hyderabad, India


 

Malangen Peninsula | Stinessen Arkitektur


Description by Stinessen Arkitektur:

Malangen peninsula is an hour´s drive south of Tromsø in Northern Norway. The site is positioned on a ridge rising from the fiord below and overlooks a natural opening in the forest.

The cabin is laid out east to west effectively shielding the opening in the forest, which is only discovered once you enter through the large oak sliding door from the outside couryard. The clients had a clear wish for enough space to welcome family and friends visiting. To gather at the family retreat for weekends or holidays is a beautiful tradition, but the challenge is often that given a few days you also long for some privacy again.

Therefore we planned a main part and an annexe separated by the central covered courtyard which is where you enter their retreat through the oak sliding door. As a response to the cold climate and challenging weather the central courtyard functions as a winter garden, with a fireplace and outdoor kitchen. From here the retreat opens up to the natural clearing in the forest and from here you enter into either the main building or the annexe. Each group of rooms are done as separate segments or boxes to achieve an additional layer of privacy, but also to enhance the main room´s contact to the clearing in the forest and the contact to the outdoors in the transition spaces in between.

The main part and the annexe are composed of two boxes each, the annexe comprised of utility rooms and the relax area with a sauna directly exposed to the view outside in one box and the guest rooms and an activity room in the second. The main part with entrance, children´s room and a small secondary living room in the first box, the main bathroom and master bedroom in the second. A few steps lead down to the open space kitchen an living room set low in the terrain and overlooking the fiord and the afternoon sun to the west. A dedicated exit from the kitchen lead to the south-facing outdoor area where the family enjoy their dinners on warm summer days.

The boxes are all made in wood with the exterior cladding (both indoors and outdoors) in cedar panel which was treated with iron sulfate and kept outside for months before assembly to achieve an even patina regardless of being outdoors or indoors. The interior surfaces are mainly in knot free oak to achieve a warmer contrast to the outside of the boxes. The boxes are all slightly elevated in relation to the in-between spaces. All the in-between spaces have a concrete floor to emphasize that these spaces relate to the terrain and the outdoors in a different manner.

The ceilings in these spaces are all made of oak slats that through the treatment with iron sulfate turn naturally black because of the high content of tannin. The airy and black ceilings retreat from the visual connection to the outside, while contrasting the visually cold of the outdoors and providing a softer acoustics at the same time. The sauna is only separated from the outside by a large frameless glass, underlining the secluded privacy of the clearing in the forest, the interiors custom designed in cedar.

A major part of the interiors such as the dining table, dining bench, beds, wardrobes, the fireplace and sliding door in the wintergarden, etc, are custom designed by Stinessen.


Design Studio: Stinessen Arkitektur

Location: Tromsø, Norway

Photographs: Snorre Stinessen


 

Apartment in Ukraine | Olha Wood

 


Design Studio: Olha Wood

Location: Kiev, Ukraine

Photographs: Andrey Avdeenko


 

 

 

 

Penthouse in Jerusalem | 1:1 One to one Design Studio

 

 


Design Studio : One to one

Location: Jerusalem, Israel


 

Industrial Loft II | Diego Revollo Arquitetura

This 100,00 m2 loft  is located in in São Paulo, Brazil.

It was designed by Diego Revollo Arquitetura.

Description by Diego Revollo Arquitetura:

This 100 m2 Loft with structure and apparent installations is located in the noble neighborhood of Morumbi, in São Paulo.

Although the aesthetic appeal of New York sheds converted into housing in the 1970s is the main justification for the male audience in explaining their desire for this style of property, Diego Revollo, who is knowledgeable about this repertoire and with some other lofts in his portfolio, knows that this profile prioritizes good materials and functionality.

Handed by the builder almost without walls and already with the mezzanine, the apartment did not need a great remodel, except for the bathroom that was reduced and received black coating (floor, walls and ceiling) in burnt cement carbon. Diego Revollo invested in elegant finishes and original solutions to adapt the spaces.

There was a big integration in the ground floor, but eliminating the L-shaped bench from the kitchen and swapping it out for a dinner table has removed any kind of barrier.

Designed as a large box the social area had ceilings and walls brushed with gray burnt cement, highlighting the black metallic skeleton and the apparent electrical pipe, since in this type of solution it is not good to mask the structure, cover beams or put linings, says the architect.

The decoration of the loft was supportive, explains Diego Revollo. To warm the essentially dark palette and break sobriety, the tauari wood covers the entire floor and mats and objects bring color to it. The main attraction of the room, the TV shelf designed by Diego Revollo, resembles a pile of crates, and allows you to see the texture of the wall in the background.

 The well orchestrated tones of this loft in São Paulo highlight the industrial atmosphere.


Design Office: Diego Revollo Arquitetura

Location: São Paulo, Brazil

Area: 100,00 sq.m.

Photographs:  Alain Brugier