Voltaire | SABO project

 

Description by SABO project:

The apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition. The rough ceiling runs continuously throughout the apartment while a looping circulation establishes a subtle gradation between the main space and the more private areas. The island cladding consists of 40 aluminum sheets that are custom punched, folded, anodized and mounted on a metal structure. The manipulation of perforated shutters provides the potential for many light and privacy scenarios.


Design Office: SABO Project

Location: Paris, France

Area: 81.0 sq. m.

Photographs: Alexandre Delaunay


 

Advertisements

Malangen Peninsula | Stinessen Arkitektur


Description by Stinessen Arkitektur:

Malangen peninsula is an hour´s drive south of Tromsø in Northern Norway. The site is positioned on a ridge rising from the fiord below and overlooks a natural opening in the forest.

The cabin is laid out east to west effectively shielding the opening in the forest, which is only discovered once you enter through the large oak sliding door from the outside couryard. The clients had a clear wish for enough space to welcome family and friends visiting. To gather at the family retreat for weekends or holidays is a beautiful tradition, but the challenge is often that given a few days you also long for some privacy again.

Therefore we planned a main part and an annexe separated by the central covered courtyard which is where you enter their retreat through the oak sliding door. As a response to the cold climate and challenging weather the central courtyard functions as a winter garden, with a fireplace and outdoor kitchen. From here the retreat opens up to the natural clearing in the forest and from here you enter into either the main building or the annexe. Each group of rooms are done as separate segments or boxes to achieve an additional layer of privacy, but also to enhance the main room´s contact to the clearing in the forest and the contact to the outdoors in the transition spaces in between.

The main part and the annexe are composed of two boxes each, the annexe comprised of utility rooms and the relax area with a sauna directly exposed to the view outside in one box and the guest rooms and an activity room in the second. The main part with entrance, children´s room and a small secondary living room in the first box, the main bathroom and master bedroom in the second. A few steps lead down to the open space kitchen an living room set low in the terrain and overlooking the fiord and the afternoon sun to the west. A dedicated exit from the kitchen lead to the south-facing outdoor area where the family enjoy their dinners on warm summer days.

The boxes are all made in wood with the exterior cladding (both indoors and outdoors) in cedar panel which was treated with iron sulfate and kept outside for months before assembly to achieve an even patina regardless of being outdoors or indoors. The interior surfaces are mainly in knot free oak to achieve a warmer contrast to the outside of the boxes. The boxes are all slightly elevated in relation to the in-between spaces. All the in-between spaces have a concrete floor to emphasize that these spaces relate to the terrain and the outdoors in a different manner.

The ceilings in these spaces are all made of oak slats that through the treatment with iron sulfate turn naturally black because of the high content of tannin. The airy and black ceilings retreat from the visual connection to the outside, while contrasting the visually cold of the outdoors and providing a softer acoustics at the same time. The sauna is only separated from the outside by a large frameless glass, underlining the secluded privacy of the clearing in the forest, the interiors custom designed in cedar.

A major part of the interiors such as the dining table, dining bench, beds, wardrobes, the fireplace and sliding door in the wintergarden, etc, are custom designed by Stinessen.


Design Studio: Stinessen Arkitektur

Location: Tromsø, Norway

Photographs: Snorre Stinessen


 

Industrial Home | Marisa Gonzalez LLanos

 


Design Office: Marisa Gonzalez LLanos

Location: Madrid, Spain


 

Party Apartment | Nghiêm Phong + Đào Thành

 


Design Office: Nghiêm Phong, Đào Thành

Location: Keangnam, Ha Noi, VietNam

Area: 350.0 m2

Project Year: 2016

Photographs: Quang Tran


 

 

Maison 0.39 | PASCUAL Architecte

 


Design Office: PASCUAL Architecte

Location: Nimes, France

Project year: 2013


 

Casa Orea | Dionne Arquitectos

 


Design Office: Dionne Arquitectos

Location: Puebla, México

Area: 230.00 m2

Project Year: 2012

Photographs: Francisco Baxin, Pupe Fabre


 

 

Rough House | Measured Architecture

Description by Measured Architecture:

The Rough House is a single family house and laneway project rooted in the hand-made. With a focus on the relationship of an architect with a boutique building + landscape team, local artisans and select subtrades with a history in hand-made execution, a building emerged which identifies that no one person can envision the outcome of a building built well.

Textural choices have been made, such as carbonized cypress exterior cladding, board-form concrete and repurposed boardform boards white washed for exterior window surrounds and soffit, that address the need for compositional balance not only at the building massing level but also at the scale of fine, medium and coarse material selection. Central to the planning effort is the placement of master bedroom and supporting amenities in the basement adjacent to a full-building-length exterior lightwell to south-eastern light, skinned in weathering steel and accessing a subterranean root cellar. The main floor and second rely heavily on the Japanese principle of shakkei, or “borrowed view”, which attempts to capture a framed view of nature alive rather than create a less spectacular version within the building. As the laneway studio works to eliminate a rear yard at grade, careful consideration has been taken to grant views to an elevated exterior landscape on both green roof and wall of the laneway, and onto the western flanking green roof of principle dwelling form.

Fundamental to the success of this project is the separation of the home from its neighbours in a tight urban condition through the narrowing of building to support increased side yard landscape edges and exterior light well circulation, displaced green space to regain connectivity to yard in an increased densification, and finally a play of textures to increase an intimacy between materials and occupant.


Design Office: Measured Architecture

Project Architect: Clinton Cuddington (project Lead) and Piers Cunnington

Design-Build Ceramic Mural Artist : Dear Human – Hand Made Tile

Location: Kitsilano, Vancouver, Canada

Area Size: 2500 sf

Photographs: Ema PeterAndrew LatreilleMartin Tessler


Colorful Apartment | Special Project Venediktov

The minimalist colorful apartment is located in Kiev, Ukraine.

It was designed by Special Project Venediktov.

 


Architects: Oleksii Venediktov, Antonina Venediktova
Location: Kiev, Ukraine

Area: 160.00 m2

Photographs: Andrey Avdeenko


 

 

Anemolia Villa | mplusm

“Villa Anemolia”, a traditional renovated building, is located in the centre of the island Santorini, Greece.

It was designed by mplusm.

Description by mplusm:

“Santorini” an situated on a breathtaking rock cliff, which welcomes you leaving you with the thought about the myth that this is part of the lost island of Atlantis and now reality. The island of lava, sunsets, Aegean architecture and the extraordinary natural beauty of the volcano, deep-blue sea beaches and traditional community. ‘’Villa Anemolia’’ is located in the centre of the island in the midst of the traditional community of Megalochori which to this date still maintains their tradition without being influenced by modern times. When arriving to Megalochori you will see the narrow streets, marble churches with the traditional architectural bells, traditional housing and the residence of captains , their endless vineyards which change your mood and take you to another period and time. ‘’Villa Anemolia’’ keeps the traditional setting of the 1900’s, which was renovated in 2013 by architects MPLUSM and civil engineer Tziotis Georgios and combining traditional Thira architecture to a minimal, refining what is still actually there, smart looking yet luxurious. It awaits your visit offering you an ideal accommodation in a traditional home, with special moments of rest, peace, serenity and of course lets not forget luxury. ’Villa Anemolia’’ is a traditional renovated building of 120 square metres which can accommodate 2-6 guests with minimum three-night stay. The villa has two independent bedrooms each with its own private bathroom. The premises is so spacious that two more guests can be accommodated on the sofabeds in the living room which is also very roomy. The kitchen has all its appliances for your conveniences, also a fully furnished garden. We have a heated Jacuzzi, roof garden for private relaxation with a view of the community.


Design Office: mplusm

Location: Santorini, Greece